Organska hrana koja čisti jetru

Organska hrana koja čisti jetru

Jetra igra presudnu ulogu u procesu metabolizma. Kroz njega prolaze sve supstance koje ulaze u telo, među njima i toksini i lekovi. Da biste imali dobro zdravlje, neophodno je slediti pravilnu ishranu, zasnovanu na voću i povrću, koji su neophodni za detoksikaciju tela i pravilno funkcionisanje njegovih unutrašnjih procesa. Ali koje su neke od namirnica koje pomažu u čišćenju jetre? Evo liste od njih 12, od zelenog povrća do belog luka.

1. Zeleno povrće

Zeleno povrće, u kojem dominiraju zelena salata i spanać, povećavaju nivo hlorofila u crevnom traktu, pomažući telu da se reši toksina koji dolaze iz okoline, posebno onih povezanih sa smogom. Ove vrste hrane su idealne za one koji ne žele da se ugoje, jer imaju niske kalorijske vrednosti.

2. Cvekla i šargarepa

Oboje imaju izuzetno visoke biljne vitamine, ali i vitamine beta-karoten; Cvekla i šargarepa pomažu i stimulišu u poboljšanju ukupnog funkcionisanja jetre.

3. Citrusi

Voće koje podseća na narandžu bogato je vitaminom C i antioksidantima. Ako se konzumira njegov sok, telo povećava proizvodnju enzima koji vrše detoksikaciju jetre. Citrus se preporučuje u slučajevima nedostatka apetita, dok esencijalna ulja koja se nalaze na njegovoj koži deluju antidepresivno.

4. Avokado 

Kada konzumiramo avokado, naše telo proizvodi glutation, aminokiselinu koja igra antioksidativnu ulogu i bori se protiv slobodnih radikala. Avokado je takođe bogat biljnim uljima, koja smanjuju vreme zadržavanja holesterola u krvi, osvežavajući tako kardiorespiratorni aparat.

5. Cela zrna

Trebali bi biti deo svake dijete. Ne samo korisno za čišćenje jetre, već i za regulaciju rada digestivnog trakta, zahvaljujući obilnim vlaknima koja sadrže. Otklonite probleme sa zatvorom i oslobodite nas toksina.

6. Limuni

Limunov sok stimuliše jetru. Vitamin C utiče na transformaciju toksičnih supstanci u druge komponente, lako rastvorljive u vodi, koje posledično napuštaju telo.

7. Brokoli i karfiol

Pomažu telu da se reši kancerogenih toksina, smanjujući rizik od tumora. Brokoli su poznati po svojim pozitivnim efektima na ulcerozni kolitis, dok hlorofil, koji sadrži oba, pomaže u stvaranju hemoglobina, boreći se protiv anemije.

8. Spargla

Bogate su aminokiselinama i mineralnim solima. Oni igraju važnu ulogu u zaštiti jetre, posebno u slučajevima zloupotrebe alkohola. Njegove lekovite vrednosti su takođe poznate u pravilnom funkcionisanju srca i nervnog sistema.

9. Maslinovo ulje

Stvara lipidnu bazu u telu, gde se svi toksini akumuliraju, čineći da se njihov štetni efekat ne oseća u jetri.

10. Zeleni čaj 

Zeleni čaj je poznat po svojim lekovitim vrednostima. Pored topljenja masti, zeleni čaj ubrzava aktivnost jetre, uzrokujući bržu proizvodnju enzima koji sprovode proces detoksikacije.

11. Molla

Voće jabuke sadrži hemijske sastojke potrebne telu za čišćenje i oslobađanje toksina iz digestivnog trakta. Jabuke, s druge strane, olakšavaju jetri da podnese toksično opterećenje tokom procesa čišćenja.

12. Beli luk

Samo mala količina ove oštre bele sijalice ima sposobnost da aktivira enzime jetre koji pomažu vašem telu da se smanji od toksina. Beli luk takođe sadrži velike količine alicina i selena, dva prirodna jedinjenja koja pomažu u čišćenju jetre.